Oldalak

2012. január 30., hétfő

Még mindig decemberről

Az év utolsó embere- december
           
            Száguldanak a napok az év végi ünnepek: a mikulás, a karácsony és az újév felé. Ennek jegyében telnek napjaink a kézművességgel, hogy minél szebbé és ünnepélyesebbé tegyük környezetünket a klubban és az otthonunkban is. Fehér és aranyszínű papírból hajtogattunk, vágtunk és pödörtünk sok-sok gömböt Szabóné Pannika vezetésével. Ennél sokkal jobban próbára tette türelmünket és kézügyességünket a Győriné Icu piros papírja, de kiszenvedtünk ebből is két gömböt, melyek készen már nagyon tetszetősek, és szívet melengetőek.
            Mikulás napi vetélkedő volt a Platán Otthonban, ahol nemcsak kérdésekre kellett válaszolni, hanem ügyességi játékok is voltak. A jó hangulatú vetélkedőn csapatunk a 3. helyezett lett. A csapat tagjai: Vikor Ilona, Pintérné Rózsika, Pintér Ignác, Szabóné Pannika és Szabó István.
            Jani, Mari, Piroska! Tudjátok e mi van ma ?
            Hoz az öreg minden jót, piros almát sok diót.
            Hát még mit? Hát még mit?
            Frissen vágott suhogót!
Meg is jött az „Öreg” Mikulás, köszöntötte a klubtagokat, akik a „Hull a pelyhes...” éneklésével csalogatták be. Verseket mondtunk és kaptunk érte mosolygós csoki mikulást. Újra gyereknek éreztük magunkat, néhány percre megint elfelejtettük, hogy hol és mi fáj.
A Könyvtárban az Idősek Akadémiája programban a hagyományoknak megfelelően három Általános Iskola tanulói olvasták fel pályázataikat a nagyszülőkkel és a karácsonnyal kapcsolatos élményeikről. Szokás szerint színvonalas volt és a hallgatóságban is felidézte az unokákkal töltött ünnepek kellemes óráit. Volt két kicsi nyuszi klubtagunk (Gyenes Márta és Skultéti Istvánné), akik a szélvihar miatt nem mertek elindulni, így lemaradtak a szép délután élményiről.
            Tovább folytattuk a kézműves munkát és közben játszottunk egy kicsit a Platán Otthonban tanult adogatós játékkal, hogy görcsöt kapott ujjainkat fellazítsuk és a szögletesre ült ülőgumóinkat megmozgassuk. Most a hókristályok gyártása kötötte le időnket és türelmünket. Gyorsan belejöttünk és szépen díszlenek.
             Felelevenítettük a Luca napi szokásokat Vikor Ilonka segítségével és felidéztük a szüleinktől és nagyszüleinktől hallott népi mondásokat PL: Luca napkor nem szabad varrni, mert bevarrjuk a tyúkok tojó nyílását. Gabonát nem vetettünk, pedig szeretnénk, ha jövőre jó termés lenne.
            Készülődtünk a karácsonyi ünnepségre. Feldíszítettük a termet a klubtagság közízlésének megfelelően. Feldíszítettük a fenyőfát is. Nagyon szép lett és szívünknek kedves, hiszen sok olyan dísz van rajta, amit mi készítettünk, illetve Berényiné Ilike által behozott érdekes, régi díszek fénylenek rajta. Közben karácsonyi énekeket énekeltünk.
            Meg is érkezett a Jézuska 19-én. Szépen terített asztalok és ajándékcsomagok fogadtak bennünket, majd Kis Kános lelkész úr mondott szent beszédet. Ezt követően a Zrínyi Általános Iskola tanulói adtak a szokásuknak megfelelően színvonalas műsort, mi pedig kis ajándékkal kedveskedtünk nekik. Ők is átadták a maguk készítette kis üdvözlő lapot, saját kis kezük írásával. Finom töltött káposzta és finomabbnál finomabb sütemények következtek ezután.
A karácsonyi és újévi kívánságok közül egy:
            Kedves Jézuska!
            Az idén is dagadó pénztárcát és vékony alakot kérnék ajándékba!
            De kérlek! Most ne cseréld fel ezt a kettőt! Köszönöm.
Az ünnepséget követő napokban is összejöttünk a klubban beszélgetni, kártyázni és eszegettük a karácsonyról maradt süteményeket. Egymásnak boldogabb újévet kívántunk és kíváncsian várjuk, hogy mit hoz 2012?
Ha kérhetnénk: egészséget, békességet, ezekkel együtt jön a boldogság is. Ezekért mis is sokat tehetünk, melyet Márai Sándor így fogalmazott meg: „Nézz utána, hogy minden napból, még a legközönségesebb hétköznapból is csinálj ünnepet, ha pillanatokra is! Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal... Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és udvariasabbal, tehát az ünneppel.”
Én úgy gondolom, hogy sokszor a hétköznapi kis öröm ünnepibb, mint a kötelező nagy ünneplés! Ezért azt mondom: Boldog hétköznapokat kívánok mindenkinek és békés egymás mellett élést 2012-re!

                                                                                                                                  Gyenes Márta

Nincsenek megjegyzések: