Oldalak

2014. március 20., csütörtök

Egy vidám hónap



Megmutatta magát a tél!
Mert ugye a kutya nem eszi meg! Volt hó, hófúvás, hóolvadás, eső és már itt a tavasz a küszöbön. Előbb még a februári eseményekről, szokásokról, ünnepekről, stb. ejtsünk szót.
A sok érdekes programban helyet kapott – persze Jókai Mór után – a Bálint nap, amely 1990 óta hazánkban is a szerelmesek ünnepe. Mi nemcsak ennek eredetét ismertük meg, hanem híres Bálintjainkat is.
Török Bálint, akit a törökök csellel elfogtak és a konstantinápolyi Héttoronyba zártak, ahol haláláig raboskodott. Gárdonyi Géza és Arany János mellett több művében megemlíti őt egykori íródeákja, gyermekeinek nevelője: Tinódi Lantos Sebestyén.
Balassi Bálint a reneszánsz legnagyobb költője. Hozzávetőleg 300 éven át kizárólag vallásos versei kerültek a nyilvánosság elé.
Bakfart Bálint a reneszánsz ünnepelt lantvirtuóza. Fejedelmek kitüntető figyelmét, kegyeit élvezte, költők verseiben dicsőítették.
Hóman Bálint történész, író, a MTA tagja volt. Jelentős művei közül kiemelkedik a Magyar pénztörténet 1000-1325 című könyve, amely a hazai numizmatika egyik alapmunkája. – És még sokan mások!
Szeszélyes kalendáriumunk ismertetéséből megtudtuk, hogy 1859. február 15-21-ig zajlott Rózsa Sándor perének tárgyalása. Amnesztiával szabadult. Visszatért a tanyavilágba, de a betyárok felszámolására kiküldött kormánybiztos 1869-ben tőrbe csalta. Ezt az eseményt idézi fel Jancsó Miklós Szegénylegények című filmje.
1954. februárjában volt a premierje a Rákóczi hadnagya című színes magyar filmnek. A Bán Frigyes rendezte mozidarab három fiatal színész népszerűségét alapozta meg: Bitskey Tiborét, Zenthe Ferencét és Vass Éváét.

A február szerte a világon a farsangi ünnepségek, a karneválok hónapja. Igen híres a velencei, a riói, ezekről láthattunk színes, érdekes előadást az Idősek Akadémiáján. No meg a mohácsi (busójárás) és a kecskeméti nyugdíjas kluboké.
A magyar farsangi rítusok és hagyományok főként a vasárnaptól húshagyókeddig tartó három utolsó napra vonatkoznak. Mi is az utolsó hetet választottuk e vígságra. A rendőrfalusi sportcsarnokban megrendezett nyugdíjas jelmezes bemutatónak már több éves hagyománya van. sok érdekes jelmezt láthattunk idén is.
A díjak és oklevelek, ajándékok átvétele után jóízűen fogyasztottuk a megrendelt finom lekváros fánkot. Utána ásványvízzel koccintottunk. Ez nem árt meg, sőt gyógyít! Úgy, mint a jókedv és nevetés. Kívánom a következő hónapokra is ezt a kellemes érzést.
Vikor Ilona

Nincsenek megjegyzések: