Oldalak

2013. március 29., péntek

Március az ünnepek hava


2013-ban márciusra 3 jelentős ünnep esett. Mielőtt ezt részletezném néhány gondolatot írnék az előző lapzárta utáni eseményekről
            Részt vettünk Vikor Ilonkával a Kodály Intézetben megrendezett hangversenyen. A nagyon impozáns épületben nagy létszámú nyugdíjas csoportnak adták elő komoly művészek Mór Emánuel kecskeméti születésű zeneszerző műveit. 150 éve született, mindössze 2 évet élt Kecskeméten és mivel Németországban élt, egy német professzor asszony méltatta munkásságát.
            A városháza dísztermében volt a VIII. Városi Civil Fórum. Dr. Zombor Gábor köszöntőjéből a legtömörebb mondat ragadott meg:” Kecskemét az összefogás és tolerancia városa ebben az eszement világban!”
Dr. Verczeg Ilona az ELTE oktatója a közösség fejlesztésről tartott színvonalas és megszívlelendő előadást. Mottója: fontos, hogy mindenki tartozzon valahová, miközben megőrzi szabadságát. Ez jelenti a civil társadalmat. A napirend végén a városban lévő 107 civil szervezet 8 civil kerekasztalt alkotva delegálta képviselőit a Városi Civil Kerekasztalba. A nyugdíjasok csoportja Dr.  Tiba Istvánt, Dr. Harsányi Ernőt, Dr. Walter Ferencnét, Szabó Istvánnét és Leviczky Józsefet delegálta. A Városi Kerekasztal gesztora a Máltai Szeretetszolgálat.
            A márciusban volt Győri Istvánné értékes előadása”Fűben fában orvosság” címmel. Többek között a kefír gomba felhasználását emelte ki, de gombával is segíti a klubtagok egészségének megőrzését..
            A Nőnap volt az első márciusi ünnep ismét Szűcsné Klárika szervezésében. A fiúk megint kitettek magukért: ügyesek, kedvesek és csinosak voltak. A szép szavak mellé illatos fehér szegfűt kaptunk. Viszonzásként híres emberektől származó humoros bölcsességekkel szórakoztattuk a fiúkat:- Jó is az, ha férfi van a közelben, már azért is, hogy legyen akire ráförmed az ember./Richard Lawrens/
            -A férfiakat úgy kell elfogadni, ahogy vannak, de nem szabad úgy hagyni őket/Gábor Zsazsa/
            -Minden férfinak szüksége van egy feleségre, mert vannak dolgok amiért nem lehet a kormányt hibáztatni /Nagy Bandó András/
            -Ha a férfiak olyan asszonyt kapnának feleségül, amilyet megérdemelnek. Nagyon rosszul járnának /Oscar Wilde/
        Az Isten megteremtette a világot és pihent. Az Isten megteremtette a férfit és pihent. Az Isten megteremtette a nőt és azóta sem az Istennek, sem a férfinak nincs nyugalma.
A sütizgetés után Vikor Ilonka nótázást kezdeményezett, a dalok témája természetesen a férfiak és nők voltak.
            A Kápolna utcán volt a nagy közös megemlékezés az 1848-as márciusi eseményekről. A klubok tagjai adtak színvonalas műsort és a „Kápolna” kórus március 15.vel kapcsolatos dalokat énekelt. A műsor után a szereplők által lerakott barka ágat/ mely a kardot szimbolizálta/ közösen elvittük a Kossuth szoborhoz. Örömmel fogadtuk, hogy Nagyné Fekete Julika is felgyógyult és részt tudott venni az ünnepségen.
            A kézműves csoport húsvéti koszorúkat készített. Hochmonné Erzsike koszorújáról mindenki levett valamit és a saját ízlése szerint díszítette. Aztán Erzsike otthon újra díszítette magának.


Húsvéti tojások




            Berta Terike szervezésében megnéztük a görög-keleti templomot és ikon múzeumot. Régi vágyunk vált valóra, hogy gyönyörködhettünk a sok értékes műben, melyet egyházi személyek festettek és a tárlat vezetőtől sok értékes információt megtudtunk. Köszönjük Terike.














                                                                                                                                  Gyenes Márta

Nincsenek megjegyzések: